Veluwe

De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland en ligt in de provincie Gelderland. Het ligt vrijwel exact in het midden van ons land tussen de snelwegen A50 en A28. Het is een droog ‘eiland’ te midden van het natte rivierengebied in het zuiden en oosten en de Veluwerandmeren in het noorden, die ooit de oever waren van de Zuiderzee.

Veluwse Flora

Het landschap van de Veluwe typeert zich door een verscheidenheid aan diepe bossen, stuifzandvlaktes, heidevelden en landbouwgronden. Langs de rivieren en de randmeren is het landschap het meest open, met enkele mooie polders en uiterwaarden. Hier vind je ook de meeste steden, zoals Arnhem, Elburg, Zwolle, Deventer, Zutphen en Hattem.

Hoewel je het misschien op het eerste gezicht niet zou zeggen, heeft de Veluwe een indrukwekkende diversiteit aan bomen en struiken. De grootste diversiteit vind je aan de langs de (zuid)randen. Hier vind je onder andere grove dennen, Douglassparren, beuken, diverse eiken en nog veel meer. Maar misschien wel de meest spectaculaire bloemenpracht van de Veluwe is de struikhei. Eind augustus/begin september zorgt deze struik ervoor dat hellingen volledig roze-paars kleuren, een indrukwekkend gezicht!

Fauna op de Veluwe

Op de Veluwe hebben dieren alle vrijheid. De bekendste zoogdieren, ook wel de “Big Five van de Veluwe” genoemd, zijn de vos, de das, het ree, het wild zwijn en het edelhert. Ook de bever en Schotse Hooglander worden vaak in dit rijtje genoemd. Hoewel die laatste geen inheemse soort betreft, vervult de Schotse Hooglander een belangrijke rol op de Veluwe. Om de begroeiing onder controle te houden werden deze ‘gastarbeiders’ in de jaren ’80 ingevlogen. En zo is de multiculturele samenleving óók op de Veluwe een feit!

Hoe kom je op de Veluwe?

Heerde en daarmee ook onze B&B ligt aan de rand van de Veluwe. U hoeft de auto niet te pakken om het natuurgebied te bereiken:

Vanaf de B&B loopt u zo het natuurgebied in. De schaapskooi omringd door prachtige heidevelden ligt bijvoorbeeld op een half uurtje lopen vanaf de B&B. De weg er naar toe leidt u door de Veluwse bossen. Een absolute aanrader dus!

Op de Veluwe ligt een uitgebreid fietsroutenetwerk. De B&B is een perfect startpunt om dit schitterende natuurgebied te ontdekken.

Wanneer u wat verder van de B&B wilt starten kunt u bijvoorbeeld de bussen 202 & 203 nemen richting Epe en Apeldoorn. Binnen 45 minuten staat u dan midden in de Veluwse bossen.

Met de auto kunt u op een willekeurige parkeerplaats uw auto parkeren en vanaf daar te voet of op de fiets verder gaan. Visit Veluwe heeft een aantal fraaie startlocaties voor u op een rijtje gezet.

Meer informatie over de Veluwe?

Wilt u meer informatie over de Veluwe? Benieuwd naar wandel- en fietspaden om de big five in actie te zien? In onze B&B ligt genoeg leesvoer om u te verdiepen in de Veluwe. Ook kunt u ons gerust vragen naar de mogelijkheden van de Veluwe. Wij zijn officieel uitgeroepen tot gastheer/vrouw van het landschap.

Of bezoek de website van de IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid).