Hanzesteden

Alleen Nederland telde al meer dan 20 Hanzesteden. Daarnaast hebben ook steden in Duitsland, Polen, België en Noorwegen deelgenomen aan het Hanzeverbond. Meer dan 400 jaar werkten ze samen en werd er volop handel gedreven. Een stukje historie dat niet alleen deze steden maar heel Nederland veel welvaart heeft gebracht. En nog steeds zijn de Hanzesteden hip and happening! Deze Hanzesteden liggen op fietsafstand van onze B&B in Heerde;

Zwolle


Deze Hanzestad heeft een prachtige historische binnenstad die omringd wordt door oude stadsmuren. De stad biedt veel bezienswaardigheden zoals de Peperbus toren en de grote of Sint-Michaëlskerk.

Ontdek de stad door een boottochtje door de grachten, geniet van een culinair hoogstandje in de Librije of breng een bezoek aan de theaters De Spiegel, Odeon of het Fraterhuis. Ook heeft Zwolle een ruim winkelaanbod en zijn er genoeg terrasjes. Lees meer over Zwolle!


Hattem


Klein en compact en omgeven door een prachtig natuurgebied. Het pittoreske Hanzestadje Hattem is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders en ieder jaar is er in de zomerperiode een kunstmarkt. Ook is het stadje bekend van de 14e -eeuwse stadspoort en kasteel de Dikke Tinne. Het jaarlijkse middeleeuwse festival “de Dikke Tinne” is hier dan ook aan verbonden.

Binnen de stadswallen is de korenmolen “de Fortuin” te bezichtigen, en Hattem telt maar liefst 3 musea: het Voerman museum, het Anton Pieck museum en het Nederlands Bakkerij museum. Lees hier meer over Hattem!


Deventer


Eén van de oudste Hanzesteden van Overijssel en direct aan de rivier `de IJssel`. Deventer heeft zowel het oudste stenen huis, als het oudste wandelpark en de oudste bibliotheek van Nederland.

Deventer heeft een beschermd stadsgezicht met een historisch centrum, oude kerken en verdedigingswallen. Bekende bezienswaardigheden en activiteiten zijn de Deventer boekenmarkt, het Charles Dickens Festijn, “Deventer op stelten” en het Etty Hillesum Centrum. Ontdek wat Deventer u nog meer te bieden heeft!


Elburg


Een charmant Hanzestadje dat gelegen is aan het Dronter- en Veluwemeer. De vesting is 250 bij 350 meter breed en kent een kaasrecht stratenplan. Verdwalen is dus onmogelijk!

Elburg heeft een grote monumentdichtheid en telt zeker 5 musea. Je vindt er nog oude ambachten zoals een palingrokerij, smederij en touwslager. Ook watersportliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. Vergeet niet een visje te eten in dit (voormalig) vissersstadje. Vind hier meer informatie over Elburg!


Meer (over) Hanzesteden

Maar ook de andere Hanzesteden zoals Kampen, Zutphen, Harderwijk en Hasselt zijn een bezoek meer dan waard. Iedere Hanzestad kent namelijk zijn eigen authentieke sfeer en charme! Maak een Hanzestadwandeling, ga shoppen in de pittoreske straatjes en kom cultuur snuiven tussen de oude monumentale panden. Voor een ieder wat wils! Bezoek de website www.visithanzesteden.nl voor meer informatie.