Zwolle

Zwolle heeft een rijke historische binnenstad die nog steeds her en der omringd wordt met oude stadsmuren (verdedigingswerken). De zes eeuwen oude middeleeuwse Sassenpoort is in zijn geheel bewaard gebleven. De Sassenpoort behoort tot de Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten. Dit is zeker een bezoek waard!

Ontdek Zwolle te voet

Zwolle is een leuke en compacte stad om al wandelend te ontdekken. Laat je rondleiden door een gids of ga zelf op pad met de Hanzestad wandeling.

Wanneer je door de stad wandelt vindt je tal van monumentale gebouwen waaronder de Peperbus. De Peperbus behoort bij de Basiliek Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming, is 75 meter hoog en was ooit de hoogste toren van Zwolle. De Peperbus herbergt 51 klokken en is daarmee één van de grootste carillons die Nederland rijk is. De toren is te beklimmen en biedt een fraai uitzicht over de stad Zwolle.

Bezienswaardigheden in Zwolle

Wanneer u een bezoek brengt aan Zwolle raden wij de volgende bezienswaardigheden en activiteiten aan:

  • Museum de Fundatie met beeldende kunst
  • De mooiste boekhandel van Nederland in Monumentaal kerkgebouw de Broeren Kerk: Waanders en Broeren
  • De Grote Kerk of Sint Michael Kerk op de grote markt
  • Het Dominicanen Klooster met haar fraaie binnentuin
  • De Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming met de Peperbus toren
  • Herman Brood Museum, wiens wieg in Zwolle stond
  • Diverse monumenten die herinneren aan de Tweede wereldoorlog

Blauwvingerdagen

Ieder jaar in juli staat de Zwolse binnenstad in het teken van de Blauwvingerdagen. De Zwolse Blauwvingerdagen behoren tot de grootste braderieën van Nederland en trekken jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers.

De geuzennaam Blauwvingers voor de inwoners van Zwolle komt van een sage waarin wordt verteld dat de Zwollenaren een klokkenspel verkochten aan Kampen. De Kampenaren mochten zelf beslissen hoe ze het geld wilden ontvangen en besloten dat ze het hele bedrag in kleine koperen muntstukken wilden. De Zwollenaren kregen blauwe vingers van het tellen…

Activiteiten in Zwolle

Voor de beste ervaring trek je meer dan één dag uit voor een bezoek aan deze stad. Zwolle moet je voelen, beleven en proeven. Dit kan door middel van een wandeltocht door de straten met oude pakhuizen, pleinen, kerken, stadsmuren en poorten of een boottochtje door de grachten van Zwolle.

Of geniet van een culinair hoogstandje in de Librije, rondritjes met de taxi-fiets of een voorstelling in theaters de Spiegel, schouwburg Odeon, filmhuis het Fraterhuis en de nieuwe bioscoop Pathé. In de zomer vindt er ook elk jaar in de grachtengordel een klassiek concert plaats.

Hoe kom je vanaf de B&B in Zwolle?

De snelste route is via de snelweg A50 (reistijd 15 min). Er is ook een mogelijkheid om ‘binnendoor’ via Hattem in Zwolle te komen. De reistijd bedraagt dan 25 minuten.

Er rijden twee buslijnen naar het centraal station Zwolle. Bus 202 is de sneldienst (reistijd 25 min) maar rijdt niet in het weekend en de avonduren en buslijn 203 (reistijd 35 min) is de reguliere dienst.

De fietsafstand tussen Heerde en Zwolle is ongeveer 20 kilometer. U komt langs Wapenveld en Hattem en kunt de IJssel oversteken door gebruik te maken van het fietspondje ‘t kleine Veer’ of de spoorbrug genaamd ‘Hanzeboog’.

Meer informatie over Zwolle?

Voor meer informatie over deze Hanzestad en haar mogelijkheden raden we u aan een bezoek te brengen aan een toeristisch informatiepunt in de Broeren kerk of het Zwolse Balletjeshuis. Of bezoek de website www.visitzwolle.nl.