Veessen

Veessen is een klein dorp met pittoreske dijkwoningen en boomgaarden langs de IJsseldijk. Je vindt het dorp aan de westelijke oever van de IJssel. Veessen behoort tot de gemeente Heerde en ligt dus niet ver van de B&B. Als u de omgeving rondom de B&B wilt ontdekken raden wij u zeker aan een bezoek te brengen aan dit nostalgisch dorpje. U kunt hier heerlijk wandelen! Maar er is ook een auto- en fietsroute die u langs alle highlights van de omgeving van Veessen leidt. Veessen ligt op 5 kilometer afstand van onze B&B in Heerde.

Veessen is bekend van….

Vroeger was Veessen een belangrijke overslaghaven, maar dit is drastisch veranderd door de komst van het wegverkeer. Nu is Veessen naast de hoogwatergeul nog bekend van de Kozakken-voet/fiets veer, de reguliere veerpont over de IJssel, en de Möle van Bats.

De kerk midden in het dorp is een officieel rijksmonument. Het orgel in de kerk is gebouwd door Petrus van Oeckelen en als één van de weinige is deze nog in oorspronkelijke staat.

Hoogwatergeul

Vanaf 2014 werd Veessen bekend door de aanleg van de hoogwatergeul; de 8 km lange “bypass” van de IJssel. Een hoogwatergeul is een door mensen gemaakte aftakking van een rivier die in geval van een extreem hoge waterstand een deel van het water op een gecontroleerde manier afvoert. Met een hoogwatergeul wordt voorkomen dat verdere dijkverhoging noodzakelijk is.

Voor de aanleg was jaren van voorbereiding nodig. In 2006 is men begonnen met de plannen uitdenken. Vele partijen waren hierbij betrokken. De gemeenschap moest betrokken worden, boeren moesten worden uitgekocht, een herverkaveling was nodig, hoogspanningsleidingen kwamen op stalen sokkels, oude dijken moesten worden afgebroken en een 16 km nieuwe dijk moest worden aangelegd.

‘Gelderse Oosterscheldekering’

De nieuwe Tolbrug (een verhoogde verbindingsbrugweg van Heerde naar Veessen) met inlaatwerken (brug met kleppen die kunnen worden opengezet) en Fraterbrug met de uitlaatwerken zijn samen met de andere bruggetjes, sluizen, en gemalen, door de eigentijdse vormgeving, unieke architectonische bouwwerken in het nieuwe natuurlandschap geworden, op de overgang van Veluwe naar de IJssel.

Na jarenlange voorbereiding en veel zwaar werk is men beretrots op wat er tussen Veessen en Wapenveld tot stand is gekomen. Citaat van de Dijkgraaf Waterschap Vallei en Veluwe luidt: “We kunnen met recht zeggen dat we een internationale parel hebben afgeleverd. Ons eigen Gelderse Oosterscheldekering”.

Afstand / reistijd vanaf de B&B naar Veessen

Vanaf de B&B is het nog geen 10 minuten rijden naar Veessen.

Tussen 08:00 en 18:00 vertrekt er ieder uur en buurtbus naar Veessen vanaf bushalte ‘Molenkampweg, Heerde’. De reistijd bedraagt ook 10 minuten.

De reisduur per fiets tussen Heerde en Veessen bedraagt 15 minuten.

De loopafstand tussen de B&B en Veessen bedraagt 5 kilometer. U kunt het dorp binnen een uur te voet bereiken.

Meer informatie over Veessen?

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Veessen? Ga dan naar de website van dit Kozakken dorp! Bent u meer geïnteresseerd in het project rondom de hoogwatergeul? In onze B&B (Veluwe) ligt het boek ‘Hoogwatergeul voor de IJssel, het nieuwe landschap van Veessen en Wapenveld’. In dit boek vind je alle informatie over dit indrukwekkende project.