Heerde

Heerde ligt in een uniek en veelzijdig gebied van Nederland in de provincie Gelderland aan de Noordrand van het nationaal natuurgebied de Veluwe. De gemeente Heerde bestaat uit de vier dorpen Heerde, Veessen, Vorchten, Wapenveld en het buurtschap Hoorn, en telt circa 18.000 inwoners. Het centrum van Heerde ligt op 5 minuten lopen van de B&B.

Heerde centrum

Het kleine centrum van Heerde bevindt zich rondom de grote kerk en is goed te voet te bereiken vanaf onze B&B Veluwe: Bed & Bregman. Je vindt er alles wat je nodig hebt: van drogisterijen tot kledingwinkels en van bakkers tot gezellige cafés.

Het centrum van Heerde is in 2015 flink onder handen genomen. Het centrale plein is opgeknapt en hierdoor is meer ruimte ontstaan voor de horeca en evenementen. Rondom de dorpskern vind je nog een aantal karakteristieke villa’s zoals Villa Jacoba, Welgelegen en het Gemeentehuis die het dorp haar eigen karakter geven.

Veelzijdig landschap

Heerde kenmerkt zich door de landelijke sfeer en is bekend door de schapenhouderijen, veeteelt en akkerbouw. Het dorp ligt precies tussen de natuurgebieden de Veluwe en IJsseldelta in. Dit zorgt voor een veelzijdig landschap. Vanaf de B&B loop je zo het natuurgebied de Renderklippen op en ook de IJssel is binnen handbereik. Door de aanleg van de hoogwatergeul (uitloopmogelijkheid voor de IJssel) is er een uniek stukje nieuw landschap ontstaan, die fietsend en wandelend enorm veel te bieden heeft.

Bezienswaardigheden in Heerde

De historie van het gebied is op allerlei plekken voelbaar en zichtbaar. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele grafheuvels die getuigen van de vroege bewoning in deze streek. In de 17e eeuw woonden de welgestelde Heerdenaren in landhuizen: Zwanenberg, Bonenburg, Burggraaf en Kasteel Vosbergen met zijn vele landgoederen. Veel van deze landhuizen zijn nog intact en zeker een kijkje waard!

Ook de karakteristieke Johanneskerk midden op het dorp is een bezienswaardigheid opzich. De 69 meter hoge kerktoren is al van ver te zien. De toren is te beklimmen maar alleen op bepaalde hoogtijdagen opengesteld voor publiek. Mocht u geluk hebben dan geniet u van een prachtig vergezicht.

Activiteiten in Heerde

Er is genoeg te beleven in de gemeente Heerde. Het zwembad ‘Berghuizerbad’ in Wapenveld is het gehele jaar geopend en in de zomermaanden kunt u heerlijk recreëren aan het Heerderstrand! Gedurende het jaar worden er ook verschillende evenementen in de gemeente georganiseerd:

  • Hessendagen in de zomer (Braderie & festiviteiten midden op het dorp)
  • Kerstmarkt met levende kerststal en live muziek
  • Zomerfeest (Wapenveld), Oranjefeest (Veessen) & Hoornerfeest (Hoorn)
  • Muziek op ’t plein
  • Schaapscheerdersfeest
  • En nog veel meer activiteiten en evenementen!

Hoe kom je in Heerde centrum?

Het centrum van Heerde ligt op steenworp afstand van de B&B; circa 10 minuten lopen.

Het is maar 800 meter fietsen vanaf de B&B naar het centrum.

Het centrum van Heerde is goed bereikbaar met de auto. Parkeren in het centrum van Heerde is gratis!

Gebruik van het openbaar vervoer is dus niet nodig. Het centrum van Heerde ligt namelijk op loopafstand van de B&B.

Meer informatie over Heerde?

Benieuwd naar de mogelijkheden die Heerde en omgeving u te bieden heeft? Bezoek dan eens de website van Visit Heerde voor meer informatie. Vraag ons ook gerust om advies! Wij zijn door de IVN officieel uitgeroepen tot gastheer/vrouw van het landschap.