Hattem

Hattem is een klein Hanzestadje aan de IJssel. Op 1 januari 2019 telde de gemeente Hattem 12.710 inwoners. Zwolle en Hattem liggen precies tegenover elkaar waarbij de IJssel de twee van elkaar scheidt. Hattem is met zijn ligging direct aan de IJssel en aan de rand van de Veluwe omgeven door een veelzijdig natuurgebied. Hattem ligt op circa 10 kilometer afstand van de B&B aan de rand van de Veluwe.

Hanzestad Hattem

In de middeleeuwen kende de stad gouden tijden. Dit is in de oude binnenstad terug te zien aan de karalteristieke koopmanshuizen. In die tijd was het belangrijk om zowel jezelf als je handelswaren goed te beschermen. De hoge muren, stadsgracht en de bewaakte toegangspoorten zorgden daarvoor. Grote delen van die stadsmuur net als de 14e -eeuwse Dijkpoort staan nog steeds overeind.

Wist u dat…

Er in 1404 het kasteel St. Lucia in Hattem is gebouwd. In de volksmond is dit gebouw de Dikke Tinne genoemd. Deze naam is gebaseerd op de 7 meter dikke muren van het kasteel (op dat moment de dikste van Nederland). In 1778 is dit kasteel gesloopt omdat de gemeenste de stenen wilde verkopen. Tijdens een stadswandeling kun je ontdekken wat er nog over is van dit kasteel.

Bezienswaardigheden in Hattem

Vele schilders vonden (en vinden), door de combinatie van een historische stad en de fraaie ligging, hier hun inspiratie. Jan voerman en Anton Pieck zijn hier voorbeelden van. De werken van beide zijn te bewonderen in stad in de naar hen vernoemde musea. Breng ook een bezoek aan het bakkerijmuseum, korenmolen De Fortuin, de Lentemarkt en de andere rijksmonumenten die het stadje u te bieden heeft.

Activiteiten in Hattem

In Hattem vind je nauwelijks grote winkelketens. Wat je er wel vindt zijn kleine winkeltjes met lokale producten, historische panden, pittoreske straatjes en heerlijke restaurants. Niet alleen in het centrum van Hattem is het mooi wandelen. Het stadje kent een groot wandel- en fietsnetwerk. Ontdek bijvoorbeeld het mooie buitengebied van Hattem met één van de twee klompenpaden, het Assenradepad en het Hoenwaardsepad of stap op de fiets en rijdt het rondje Kampen – Zwolle. Ook leuk om te doen/bij te wonen:

  • De kunst en kerstmarkt die jaarlijks plaatsvindt
  • Boek een rondvaart of ga zelf op pad met een kano
  • Het tweejaarlijkse Chocoladefestival
  • Verschillende (rommel)markten zoals op ‘de Langste Dag van Hattem’
  • En nog veel meer!

Bereikbaarheid van Hattem

Hattem heeft een uitstekende bereikbaarheid. Het snijpunt van de A50 en A28 en de stad Zwolle liggen op steenworp afstand. In Zwolle vind je dan ook het dichtstbijzijnde treinstation van Hattem. Daarnaast bestaat er een busverbinding in de richting van Zwolle, Apeldoorn en Wezep. Bovendien kent Hattem ook een jachthaven.

Voor de minste kilometers kunt u het beste binnendoor over de Groteweg via Wapenveld het stadje bereiken. U kunt ook over de A50 rijden. Voor beide opties is de reistijd ongeveer 15 minuten.

Parallel aan bovenstaande weg (Groteweg) loopt de kanaaldijk. Wij raden echter aan om een toeristische route te kiezen langs de IJssel of door het Zwolse bos. De reistijd vanaf de B&B naar Hattem bedraagt ongeveer 40 minuten.

Vanaf de B&B is het 10 minuten lopen naar de dichtstbijzijnde bushalte: Molenweg Heerde. U dient buslijn 203 te nemen richting Zwolle. U kunt vervolgens uitstappen bij de halte ‘Centrum Hattem’. De bus rijdt om het half uur en de reistijd bedraagt 25 minuten.

De loopafstand tussen de B&B en het centrum van Hattem is circa 12 kilometer. De mooiste route is door het Zwolse bos.

Wilt u meer informatie over Hattem?

Benieuwd naar de recreatiemogelijkheden, musea, winkeltjes, restaurants of wandel- en fietsroutes? Breng dan eens een bezoek aan het toeristisch informatiepunt aan de markt van Hattem, naast de Andreaskerk in het centrum van het stadje. Of bezoek de website van Rond uit Hattem of Visit Hanzesteden.