Elburg

Elburg is een Hanzestad en ligt, in tegenstelling tot de meeste Hanzesteden, aan het Veluwemeer en het Drontermeer en niet aan de IJssel. De gemeente Elburg bestaat uit de drie dorpen Elburg, ’t Harde, Doornspijk en het buurtschap Hoge Enk. Op 1 januari 2019 telde de gemeente 23.087 inwoners. Het charmante vestingstadje Elburg is al een bezienswaardigheid op zich. Alsof de tijd binnen de muren heeft stilgestaan! Vanaf onze B&B in Heerde fietst u binnen een uur, door een prachtig bos- en heiderijk gebied, naar Elburg.

Elburg: een (voormalig) vissersstadje

In de middeleeuwen was Elburg een welvarende Hanzestad. Er werd veel handel gedreven en de belangrijkste inkomstenbron was de rijke visserij. Op dat moment keek men namelijk nog uit op de Zuiderzee.

Elburg is een kleine stad (250 bij 350 meter) en heeft nog steeds zijn middeleeuwse rechthoekige stratenplan. Wanneer u vanuit de lucht de stad bekijkt is het bijna perfect vierkant. U vindt er nog schitterende wallen, visrijke grachten en restanten van de stadsmuren.

Maar kijk ook naar beneden…

Dan zie je een andere karakteristieke eigenschap het stadje. Namelijk de keitjesstoepen; stoepen gemaakt van ontelbare witte en zwarte keitjes.

Bezienswaardigheden van Elburg

Het stadje kent een grote monumentendichtheid. Eén van de meest opvallende gebouwen in Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Een voormalig vrouwenklooster vernoemd naar de heilige Agnes. Ook de karakteristieke vijftiende-eeuwse Vischpoort (voordeur van Elburg) en de Grote- of St. Nicolaaskerk getuigen van dit rijke verleden. Leer meer over de geschiedenis van Elburg door een bezoek te brengen aan één van de musea de stad rijk is:

  • Museum Elburg: gehuisvest in het voormalige vrouwenklooster. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kloostertuin waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft op het klooster.
  • Museum Sjoel: een verhalenmuseum over het leven van twaalf joodse families die vanaf 1700 in Elburg woonden.

Activiteiten in Elburg

httpv://www.youtube.com/watch?v=agXVxN0I1xE

Elburg en omgeving is de perfecte plek voor watersportliefhebbers en wandel- en fietsfanaten. In het stadje vind je ook nog oude ambachten die getuigen van de vroegere vissersstad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de palingrokerij, smederij en/of de touwslager. Of vaar mee met een botter over de randmeren. De cultuurhistorische rijkdom vind je ook terug in de evenementen die jaarlijks worden georganiseerd:

  • Botterdagen: allerlei festiviteiten in en rondom de haven
  • Elburger vestingdagen: braderie, kinderactiviteiten en live muziek
  • Vestingval: een tiendaags kunstevenement

Hoe kom je vanaf de B&B in Elburg?

Vanwege de relatief lange (loop)afstand en het ontbreken van een directe busverbindingen tussen Heerde en Elburg, raden wij u aan op de fiets of met de auto naar Elburg te reizen. Tevens beschikt Elburg over een jachthaven!

U kunt via het bosgebied ‘de Dellen’ en langs de Schaapskooi van Heerde, Elburg per fiets bereiken. U fiets dan in totaal zo’n 20 kilometer door een prachtig bos- en heiderijk gebied. Reistijd bedraagt ongeveer 60 minuten.

Als u met de auto vanaf de B&B naar Elburg gaat dan komt u ook langs de schaapskooi en door het bosgebied ‘de Dellen’. Die weg (Zuidweg) loopt uit op de N309. Ga rechtsaf en volg de borden richting Elburg. Totale reistijd: 25 minuten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om met het openbaar vervoer vanaf de B&B naar Elburg te reizen. De snelste optie is om de buurtbus naar Wezep te nemen en vanaf daar over te stappen op de buurtbus richting ’t Harde. De totale reistijd is dan ongeveer 60 minuten.

Meer informatie over Elburg?

Voor meer informatie bezoek de website van de VVV of Visit Hanzesteden.