Deventer

Deventer is een Hanzestad in de provincie Overijssel. Ook Diepenveen, Schalkhaar, Lettele, Okkenbroek en Bathmen zijn onderdeel van de gemeente Deventer. De gemeente telde 99.941 inwoners op 1 januari 2019. Deventer heeft een monumentale sfeer maar is nog altijd springlevend. Vanaf de B&B is Deventer met de auto binnen een half uur te bereiken.

Oude stad Deventer

Al rond 800 werd de plek waar Deventer nu ligt bewoond. Eén van de oudste steden van Nederland! De ligging direct aan de IJssel zorgde ervoor dat de stad uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum. Als onderdeel van het Hanzeverbond kende de stad in de 14e en 15e eeuw gouden tijden. In die tijd kwamen er kooplieden uit heel Europa naar deze IJsselstad om hun goederen te verhandelen.

Bezienswaardigheden in Deventer

In Deventer vind je meer dan 500 monumenten. Eigenlijk te veel om op te noemen dus! De laatste decennia heeft Deventer veel energie gestoken in het herstel en behoud van de historische binnenstad. Hieronder een greep uit de bezienswaardigheden van Deventer:

  • Het oudste stenen woonhuis van Nederland in de Sandrasteeg; de Proosdij
  • De stadswijk ‘het Bergkwartier’ is één groot monument
  • Het Speelgoedmuseum & Museum de Waag (stedelijke collectie van Deventer)
  • De toren van de Grote- of Lebuinuskerk (in de zomermaanden te beklimmen)
  • Proef de beroemde lekkernij van de stad in de Deventer koekwinkel
  • De St. Nicolaaskerk; beter bekend als de Bergkerk

Activiteiten in Deventer

In Deventer wordt bijna elke maand wel een evenement georganiseerd. De bekendste evenementen zijn: de jaarlijkse boekenmarkt, het Charles Dickens festijn en “Deventer op stelten”. Vind hier een overzicht van alle evenementen in Deventer.

Ook als er even niets georganiseerd wordt hoeft u zich niet te vervelen. Een stadswandeling is meer dan de moeite waard. Ook kunt u in Deventer goed shoppen. De stad kent een uitgebreid winkelaanbod en er is zelfs een wandelroute langs 95 winkeltjes en galeries. Of bezoek de wekelijkse vrijdag- en zaterdagmarkt op De Brink. Tot slot heeft Deventer een bioscoop, theater en gezellige horecagelegenheden voor een gezellig avondje uit.

Hoe kom je vanaf de B&B in Deventer?

Door het ontbreken van een directe OV-verbinding tussen Heerde-Deventer en de relatief lange (loop)afstand, raden wij u aan met de auto of op de fiets naar Deventer te rijden.

De snelste route is via de A50 en de N792 binnendoor langs Terwolde. De kortste route is met het pondje van Welsum naar Olst en dan over de N337 de borden volgen richting Deventer.

Bovengenoemde route met het pondje is ook mooi om met de fiets te doen. Vanaf Olst raden wij u vervolgens aan langs de wetering te fietsen in plaats van de N337. U fiets in 75 minuten van de B&B naar het centrum van Deventer.

Zowel via Apeldoorn als via Zwolle kunt u met het openbaar vervoer vanaf de B&B naar Deventer reizen. De snelste optie is met de bus 202 of 203 naar Apeldoorn en vanaf daar de trein te nemen. De totale reistijd bedraagt 1,5 uur vanaf de B&B.

Meer informatie over Deventer?

Wilt u meer over de stad en haar omgeving te weten komen? Breng dan eens een bezoek aan het VVV kantoor in het Pennickshuis op de brink. Of kijk eens op de website van Deventer.info of Visit Hanzesteden.