Apeldoorn

In Apeldoorn vind je de langste winkelstraat van Nederland (ruim 2 kilometer)! Je kunt hier dus uitstekend winkelen en struinen langs marktjes en winkelcentra. Apeldoorn ligt op 20 kilometer afstand van onze B&B aan de rand van de Veluwe.

Maar behalve een winkelstad is Apeldoorn ook een plek voor kunstliefhebbers: meer dan 130 kunstwerken staan, hangen en liggen verspreid over de stad openbaar tentoongesteld. De tentoonstelling OPEN gaat langs de meeste bijzondere werken en is altijd en gratis te bezoeken middels een smartphone-audiotour. Een avondje uit in Apeldoorn? Breng dan een bezoek aan het theater Orpheus.

Activiteiten in Apeldoorn

Gezinnen met (jonge) kinderen komen perfect aan hun trekken in Apeldoorn en omgeving. Het dierenpark de Apenheul of attractiepark Juliana Toren bevinden zich beiden in (de buurt van) de stad.

Iets verder buiten de stad, op zo’n 15 kilometer afstand, vindt u het nationaal park de Hoge Veluwe. In dit wereldberoemde natuurpark kunt u heerlijk wandelen en fietsen. Ook vindt u hier het Kröller-Müller Museum voor moderne kunst.

Bezienswaardigheden in Apeldoorn

Apeldoorn biedt tal van bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn:

  • Het zendgebouw van Radio Kootwijk
  • Natuurpark Berg & Bos
  • Rijksmonument De Grote Kerk, welke speciale banden heeft met de koninklijke familie
  • Maak een uniek ritje in een oude stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren: Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
  • Cultuurhuis CODA; museum, blblitheek en archief in één
  • Paleis het Loo en haat schitterende tuinen
B&B Apeldoorn: Een afbeelding van paleis het loo en haar tuinen in Apeldoorn

Geschiedenis van Apeldoorn

Apeldoorn is ontstaan aan de rand van de Veluwe. De naam Apeldoorn komt van Apa, dat water betekent. Het tweede deel van de naam Apeldoorn is ontstaan uit het woord Treo, wat boom betekend. Apeldoorn: bij water staande bomen.

In 1684 kocht Willen lll van Oranje landgoed Het Loo. Het landhuis liet hij verbouwen tot paleis het Loo. Hij koos voor deze plek omdat Apeldoorn centraal in een jachtgebied lag. Sinds 1984 is paleis Het Loo een nationaal museum.

De stad is groot geworden door de enorme papierindustrie. Apeldoorn is tegenwoordig populair om te wonen vanwege de vele parken en monumentale vrijstaande woningen.

Hoe kom je vanaf de B&B in Apeldoorn?

Via de snelweg A50 is Apeldoorn binnen een half uur te bereiken. U kunt er ook voor kiezen om binnendoor te gaan via de dorpen Epe, Emst en Vaassen. De reistijd bedraagt dan circa 45 minuten.

Vanaf de bushalte ´Molenweg, Heerde´ (10 minuten lopen vanaf de B&B) zijn er twee buslijnen naar station Apeldoorn. Buslijn 203 is de sneldienst (reistijd 45 min) en rijdt niet in het weekend en de avonduren en buslijn 202 is de reguliere dienst.

De reisduur tussen Heerde en Apeldoorn per fiets is circa 1 uur en 15 minuten. U kunt ten westen van de A50 fietsen via de dorpen Epe, Emst en Vaassen. Of u fietst langs het Apeldoorns kanaal ten oosten van de A50.

Meer informatie over Apeldoorn?

Bij het Coda museum vindt u het toeristisch informatiepunt van Apeldoorn. Of bezoek de websites van Uit in Apeldoorn en VVV Apeldoorn en ontdek de veelzijdigheid van Apeldoorn en omgeving.